Ρόδιοι ναυτικοί στη Ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι ‘θαλασσοκράτορες’ – εδώ και 2500 χρόνια - και όχι μόνον του Αιγαίου. Πολλές οι αναφορές και οι επιβεβαιώσεις, ακόμα και από την εποχή του Ομήρου, ο οποίος στα Έπη του, αναφέρεται στα πλοία των Ροδιτών που μετείχαν στα ιστορικά και όχι μυθικά δρόμενα. Άλλωστε και οι ‘λέξεις’ επιβεβαιώνουν τα ιστορικά γεγονότα. Ακόμα και οι πανάρχαιες ελληνικές ονομασίες διαφόρων τόπων ανά την υφήλιο, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της παρουσίας των Ελλήνων ναυτικών στα συγκεκριμένα μέρη. Ιστορικοί ερευνητές, πιστεύουν ότι οι «Αργοναύτες», πραγματικοί εξερευνητές της προϊστορικής εποχής, έφτασαν μέχρι την Λατινική Αμερική, την Πολυνησία και ακόμα μακρύτερα. Γλωσσολόγοι διατείνονται ότι το 1/10 του λεξιλογίου των Μάγιας, προέρχεται από ελληνικές λέξεις, όπως και το όνομα της πρωτεύουσάς τους, ‘Κοζακοάτλ’, που εμπεριέχει την ελληνική ρίζα ‘αλτ’, απ’ όπου έχομε και τις λέξεις «Άτλας», «Ατλαντικός» κ.α.

Πολιτιστική Εκδήλωση & Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη»

Πολιτιστική Εκδήλωση & Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη»

Κατάμεστη, για μια ακόμη φορά, ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη», στις 27/9 και ώρα 18:30.
Η ημερίδα ήταν δομημένη σε δύο μέρη. Στο επιστημονικό με τρείς πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και στο πολιτιστικό μέρος, με χορό και κλασσική μουσική. Αναλυτικότερα, οι τρείς ομιλητές ανέπτυξαν τα εξής θέματα:

"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

Η Κέα ως διεθνές καταδυτικό κέντρο αναδύεται από την επέτειο των 100 ετών συμπλήρωσης από τη βύθιση των μεγαλύτερων υπερωκεανίων των αρχών του 20ου αι στο βυθό της. ΄Ηταν ο Ζακ Υβ Κουστό ο οποίος κατά τη διάρκεια της απίστευτης καριέρας του ανακάλυψε και κινηματογράφησε τον Βρετανικό το 1976. Το ναυάγιο του «αδερφού» πλοίου του Τιτανικού που βυθίστηκε στις 09.02 της 21ης Νοεμβρίου 1916 στην έκτη αποστολή του από μια ισχυρή έκρηξη αλλά και εισβολή γερμανικών στρατευμάτων που ακολούθησε ενώ έπλεε στο Στενό της Κέας, ανακαλύφθηκε σε βάθος 120 μέτρων. Την εποχή που βυθίστηκε ήταν το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο παγκοσμίως.

Σαν σήμερα το 1877 πέθανε ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης

Ηγετική μορφή του ΄21, στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1793 ή το 1795 στα Ψαρά, στους κόλπους μιας οικογένειας με μεγάλη ναυτική παράδοση.
Ο πατέρας του Μιχαήλ ή Μικές Κανάργιος ή Κανάριος διατέλεσε επανειλημμένα δημογέροντας του νησιού και από τον γάμο του με τη Μαρία απέκτησε τρία αγόρια, τον Αναγνώστη, τον Γεώργιο και τον Κωνσταντίνο.

Η θρυλική φρεγάτα «Libertad» της Αργεντινής στην Υδρα -Φόρος τιμής σε δυο Ελληνες που έλαβαν μέρος στον αγώνα για την ανεξαρτησία της [εικόνες]

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεκατονταετηρίδας από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αργεντινής, η εμβληματική φρεγάτα Α.R.A. «Libertad» του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας της Λατινικής Αμερικής επισκέπτεται την Ελλάδα.