Η Κολομβία ισχυρίζεται πως βρήκε το γεμάτο θησαυρούς ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας Σαν Χοσέ

Η Κολομβία ισχυρίζεται πως βρήκε το γεμάτο θησαυρούς ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας Σαν Χοσέ Είχε βυθιστεί στα ανοικτά της ακτής Καρταχένα το 1708 και πιστεύεται ότι είναι φορτωμένη με χρυσά κι ασημένια νομίσματα.

"Σπουδαία νέα! Βρήκαμε την γαλέρα Σαν Χοσέ" έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, χωρίς στην αρχή να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, τις οποίες ωστόσο έδωσε αργότερα σε συνέντευξη τύπου στην Καρταχένα.  

"Χωρίς αμφιβολία, χωρίς περιθώριο για καμία αμφιβολία, βρήκαμε, 307 χρόνια μετά το ναυάγιο του, τη γαλέρα Σαν Χοσέ", δήλωσε ο Σάντος στην κρατική τηλεόραση, προσθέτωντας πως η Κολομβία θα χτίσει ένα μεγάλο μουσείο για να εκθέσει τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στο ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της ιστορικής πόλης Καρταχένα. Μια διεθνής ομάδα ειδικών, το ναυτικό της Κολομβίας και το αρχαιολογικό ινστιτούτο της χώρας ανακάλυψαν το ναυάγιο την προηγούμενη εβδομάδα, κοντά στο νησί Μπαρού. Το Σαν Χοσέ, που σύμφωνα με τους ιστορικούς ήταν φορτωμένο με σμαράγδια και πολύτιμα νομίσματα βυθίστηκε το 1708 κι ανήκε στο στόλο του βασιλιά Φιλίππου του Ε', στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, ενώ περίπου 600 άνθρωποι φέρεται να πνίγηκαν στο ναυάγιο. Εικόνες από το ηχοεντοπιστικό σύστημα σόναρ έχουν δείξει έως τώρα μπρούτζινα κανόνια, που είχαν φτιαχτεί ειδικά για το πλοίο, όπλα, κεραμικά και άλλα τεχνουργήματα, ωστόσο η αρχαιολογική ανασκαφή και επιστημονικές δοκιμές στο ναυάγιο θα συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η κατάλληλη συντήρηση του. Επίσης δεν έγινε σαφές πόσο από το σκαρί του πλοίου έχει διασωθεί και αν θα είναι δυνατή η ανέλκυση του. Το Σαν Χοσέ ήταν αντικείμενο νομικής διαμάχης δεκαετιών ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και την εταιρεία Sea Search Armada (SSA), με έδρα στις ΗΠΑ, σχετικά με την ιδιοκτησία της γαλέρας. To 1981 η εταιρεία είχε αναφέρει πως είχε εντοπίσει την περιοχή στην οποία ναυάγησε η γαλέρα. Η εταιρεία και η κυβέρνηση της Κολομβίας τότε, ως συνέταιροι, σε ακολουθία διεθνών πρακτικών, συμφώνησαν να μοιραστούν τα όποια έσοδα. Αργότερα όμως η κυβέρνηση υποστήριξε πως ο όποιος θησαυρός ανακαλυφθεί, θα ανήκει στην Κολομβία. Το 2011 δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η γαλέρα αποτελεί ιδιοκτησία του κολομβιανού κράτους.   Πηγή: www.lifo.gr