Ζωντανεύοντας τα ελληνικά παραδοσιακά σκαριά

Στο πλαίσιο του 6ου Διεθνή Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών - Spetses Classic Yacht Regatta, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος προχώρησε στην έκδοση ενός πολυτελούς τόμου υπό τον τίτλο «Ζωντανεύοντας τα ελληνικά παραδοσιακά σκαριά», επιχειρώντας να συμπυκνώσει τις εμπειρίες των προηγούμενων 5 εξαιρετικά επιτυχημένων διοργανώσεων.

Σκοπός αυτής της έκδοσης είναι να διηγηθεί μια μοναδική ναυτική ιστορία για τα ξύλινα παραδοσιακά καΐκια, τιμώντας μια τέχνη που τείνει να εξαφανιστεί. Επιχειρεί να μεταφέρει κάποια κομμάτια από μια εξαιρετική ιστορική παράδοση που κρατούν στα χέρια τους άξιοι καραβομαραγκοί στα εναπομείναντα καρνάγια της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον επίλογο του βιβλίου: «Από το 2011, με αφορμή το Διεθνή Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών - Spetses Classic Yacht Regatta εντυπωσιακά καΐκια και λατίνια βγήκαν ξανά στα νερά του Αιγαίου αποδεικνύοντας ότι η αυθεντική ομορφιά τους καλύπτει οικονομικούς περιορισμούς ή τεχνικές δυσκολίες. Τα παραδοσιακά καρνάγια, μοναδικοί σταθμοί εμπειρικής τέχνης, πήραν βαθιά ανάσα ζωής, κατασκευάζοντας ή συντηρώντας περιζήτητα σκαριά για τις ανάγκες του αγώνα κόντρα σε κάθε άνεμο τεχνολογικής εξέλιξης».

Χάρη στους Νίκο Αλευρομύτη και Λίζα Σταθάτου, ο τόμος είναι γεμάτος με πλούσιο και υψηλής αισθητικής φωτογραφικό υλικό, το οποιο συμπληρώνει αρμονικά τα ξεχωριστού εκφραστικού πλούτου κείμενα της Μαρίνας-Λήδας Κουταρέλλη και της Δέσποινας Σαμψών που συνδυάζουν την ακρίβεια, την αμεσότητα και τη γλαφυρότητα με το σεβασμό στο αντικείμενο του βιβλίου.

Ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών - Spetses Classic Yacht Regatta 2016 θα διεξαχθεί για 6η συνεχή χρονιά φέτος μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου έχοντας πλέον καθιερωθεί ως μια διοργάνωση – θεσμός για την ελληνική κλασσική – και όχι μόνο – ιστιοπλοΐα. Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ανάπτυξης η διοργάνωση δεν είναι απλώς ο δημοφιλέστερος αγώνας Κλασσικών σκαφών στην Ελλάδα, αλλά ένας από τους σημαντικότερους στη Μεσόγειο.

Το Spetses Classic Yacht Regatta περιλαμβάνει ιστιοδρομίες για Κλασσικά Σκάφη, Παραδοσιακά Σκάφη, Παραδοσιακές Λέμβους και Οικογενειακές Λέμβους – Dinghies και διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών, με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών. Στον αγώνα λαμβάνουν μέρος μερικά από τα πιο διάσημα κλασικά σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα και σημαντικές αντίστοιχες παρουσίες από το εξωτερικό με φόντο το υπέροχο νησί του Αργοσαρωνικού και θεμέλιο τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του «ευ αγωνίζεσθαι» και του υγιούς συναγωνισμού. Από αυτόν τον ξεχωριστό συνδυασμό στοιχείων και αξιών προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τον αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό στην χώρα. 

Το βιβλίο «Spetses Classic Yacht Regatta - Ζωντανεύοντας τα ελληνικά παραδοσιακά σκαριά» θα διατεθεί στις Σπέτσες κατά τη διάρκεια του Αγώνα και στη συνέχεια στο Πωλητήριο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος .

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ