"Τιτανικοί" Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:100 χρόνια από τη βύθισή τους

Η Κέα ως διεθνές καταδυτικό κέντρο αναδύεται από την επέτειο των 100 ετών συμπλήρωσης από τη βύθιση των μεγαλύτερων υπερωκεανίων των αρχών του 20ου αι στο βυθό της. ΄Ηταν ο Ζακ Υβ Κουστό ο οποίος κατά τη διάρκεια της απίστευτης καριέρας του ανακάλυψε και κινηματογράφησε τον Βρετανικό το 1976. Το ναυάγιο του «αδερφού» πλοίου του Τιτανικού που βυθίστηκε στις 09.02 της 21ης Νοεμβρίου 1916 στην έκτη αποστολή του από μια ισχυρή έκρηξη αλλά και εισβολή γερμανικών στρατευμάτων που ακολούθησε ενώ έπλεε στο Στενό της Κέας, ανακαλύφθηκε σε βάθος 120 μέτρων. Την εποχή που βυθίστηκε ήταν το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο παγκοσμίως.

Βρετανικός

Μια εβδομάδα νωρίτερα , το πρωινό της 14ης Νοεμβρίου του 1916 όταν το «S/S Burdigala» περνούσε το στενό της Κέας και βυθιζόταν από πρόσκρουση σε νάρκη που είχε ποντίσει το γερμανικό υποβρύχιο U-73. Το υπερωκεάνιο, επιταγμένο από το γαλλικό ναυτικό, είχε μετατραπεί σε ελαφρύ καταδρομικό-μεταγωγικό και στο συγκεκριμένο ταξίδι κατευθυνόταν προς την Τουλούζη.

Φωτογραφία: Κώστας Θωκταρίδης

Τα δύο ναυάγια βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση 2 μιλίων στο βυθό της Κέας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη βύθισή τους, ο Δήμος Κέας και ο Σύλλογος Φίλων Κέας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνουν το διεθνές συνέδριο «100 years Kea shipwrecks 1916-2016» (30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου). Εκτός από το να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς και να αναδείξουν τα ιστορικά γεγονότα έχουν στόχο να προωθήσουν την Κέα ως μοναδικό προορισμό καταδυτικού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Φωτογραφία: Κώστας Θωκταρίδης

Η Κέα σήμερα έχει 2.500 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, με μικρή αλλά ιδιαίτερη τοπική παραγωγή, και τον τουρισμό. Το νησί έχει χαρακτηριστεί Natura κατά 50%, ένα μεγάλο μέρος του καλύπτεται από δάσος βασιλικής δρυός, διαθέτει 65 χιλιόμετρα πλακόστρωτα μονοπάτια, πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και πλούσιο βυθό. 

Φωτογραφίες: Κώστας Θωκταρίδης

Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να δημιουργηθούν θαλάσσια μουσεία, ενώ στόχος είναι να αναδειχθεί το νησί σε προορισμό θεματικού τουρισμού και διεθνές καταδυτικό κέντρο.

  Και ήταν ο γιος του Ζακ Υβ Κουστό, Πιερ Υβ Κουστό, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στο Μουσείο Ακρόπολης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη βύθιση των προαναφερθέντων δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Φωτογραφία: Κώστας Θωκταρίδης

  «Όπως κάποιοι από εσάς ίσως γνωρίζετε, είμαι ένας ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας και μπορώ να αντέξω μόνο λίγους μήνες χωρίς ένα καλό σαγανάκι. Έτσι, αναμείνατε να με δείτε και πάλι στην όμορφη χώρα σας σύντομα. Ο πατέρας μου αποκάλυψε πραγματικά τόσα πολλά μυστήρια της θάλασσας στην ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της απίστευτης καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης και της ανακάλυψης και κινηματογράφησης του Βρετανικού, το 1976, εμπνέοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να ανοίξουν το μυαλό και την καρδιά τους πέρα από τις απλές υλιστικές ανησυχίες, προσκαλώντας μας να ονειρευόμαστε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε όνειρα. Σας ευχαριστώ για την εργασία που κάνετε και πραγματικά ελπίζω να σας επισκεφτώ τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους».

   Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου και των Θαλασσίων Εκδηλώσεων είναι ο δήμος Κέας και ο Σύλλογος Φίλων Κέας και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

  «Παρά την κρίση που βιώνει η χώρα, η Κέα επιχειρεί  ένα άλμα προόδου, με άξονα τον τουρισμό και την τοπική αγροτική παραγωγή. Στον τουρισμό, θα αξιοποιηθούν η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, όπως η Καρθαία και ο πύργος της Αγίας Μαρίνας. Στον φυσικό πλούτο, θα αξιοποιηθούν το δάσος της βελανιδιάς, τα πλακόστρωτα μονοπάτια και τα θαλάσσια ενάλια ευρήματα, με τη δημιουργία ενός θαλάσσιου Μουσείου και ενός χερσαίου Εκθεσιακού και Ερευνητικού Κέντρου Εναλίων ευρημάτων και καταδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων», ανέφερε ο δήμαρχος Κέας. 

Πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα, το Συνέδριο έχει και έντονα κοινωφελή σκοπό, καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στους αριστούχους μαθητές του Λυκείου Κέας, μέσω ενός προγράμματος υποτροφιών που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα υποτροφιών «Carl Spencer», σε μνήμη του Άγγλου δύτη Carl Spencer.

ΠΗΓΗ: THE TOC